sâmbătă, 2 aprilie 2011

Lady Gaga - semnificatia versurilor din Born this way


     Lady Gaga este vrem nu vrem,este o artista care a acaparat tot publicul mondial prin muzica ei.Aceasta cantareata isi compune singura versurile spre deosebire de alti artisti care sunt doar produsi cum ar fi Britney Spears,Cher si chiar si Madonna.Cand a aparut prima oara a fost privita cu reticenta de catre public din cauza vestimentatiei ciudate pe care o are.
Se pare ca si-a propus sa invinga unele temeri ale oamenilor in legatura cu persoanele diferite cum a fi cele homosexuale,prin melodii cu versuri curajoase cum este Born this way,sau Nascut in acest fel.
      Videoclipul Born this way are imagini la care un om religios se uita ca la ceva demonic iesit de undeva din iad.Pentru ca homosexualitatea este pedepsita de Dumnezeu,toti oamenii sunt speriati de aceasta orientare.Insa versiunea lui Lady Gaga este ca acest fapt nu este deloc un pacat,si prin urmare trebuie sa-ti traiesti viata cum esti.
     Impresia mea despre clip este ca imaginile cu fete pictate de mort nu reprezinta cine este ea,ci reprezinta Diavolul pe care il vad oamenii religiosi cand o privesc pe Gaga si pe cei pe care ea ii reprezinta.Cu alte cuvinte este oglinda mintii unui om religios.Ea vrea sa arate ca nu ea este raul,ci raul este transmis de religie.

Incep cu primele versuri:

"Nu conteaza daca va place El sau de EL
Ridica-ti doar mainile
"Pentru ca te-ai născut în acest fel, copile""

Ca o traducere,"Nu conteaza daca va place El sau de EL" inseamna ca nu conteaza daca crezi in Dumnezeul tau,sau in altii care exista in alte religii, EL insemnand toti Dumnezeii din toate religiile.
Afirmatia ca te-ai născut în acest fel,este des intalnita in cazurile persoanelor homosexuale care considera ca nu sufera de o boala psihica daca sunt asa,ci s-au nascut in acest fel.

"Mama mi-a spus când eram tânăra
Ca "suntem cu toţii născuţi superstaruri"
"Nu e nimic in neregula daca iti place cine eşti"
A spus ea, "pentru ca El te-a facut perfecta, puiule,
Deci, ţine-ţi capul sus, si vei ajunge departe
Ascultă-mă când spun""

Din versurile de mai sus putem intelege oricine ca sunt cuvintele mamei ei care isi doreste ca copilul sau sa fie fericit,spunandu-i cuvinte incurajatoare pentru a-l invata de la inceput ca in viata trebuie sa fii cine esti daca vrei sa fii fericit.

"Sunt frumoasă în felul meu
"Pentru ca Dumnezeu nu face greşeli"
Sunt pe drumul cel bun,
M-am născut în acest fel.
Nu te ascunde în regret
Doar iubeste-te cum esti,si esti gata"

    Aceste afirmatii sunt oarecum o ofensa adusa religiei ca si primele care incep piesa.Este o cerere de independenta fata de religie,si un indemn prin care sa-l vedem pe Dumnezeu in alt fel decat unul crud care pedepseste,Gaga afirmand ca El ne-a facut cum suntem si deci trebuie sa fim asa.Este absurd in zilele noastre sa incepi sa te biciuiesti sau sa te inchizi intr-o pestera pentru a urma ce zice Biblia,astfel trecand viata pe langa tine in loc s-o traiesti.Este ciudat ca toti impartasesc aceeasi filozofie indiferent de orientare,insa pedeapsa pentru homosexuali se considera mult mai mare,heterosexualii tinand aceasta conceptie drept paravan.


"Nu există nici o altă cale, m-am născut în acest fel"

Aceste cuvinte fac referire la oamenii diferiti care nu pot fi altfel cum vor altii,pentru ca s-au nascut asa.

"Manifestati prudenţă şi  iubiti-va prietenii
Copilul din metrou, se bucură de adevăr
În religia nesigura
Trebuie să fiu eu însumi, sa-mi respect tinereţea"

    Copilul din subteran,cel care este parasit de catre parintii lui ,omul neacceptat de catre semenii lui,si care a devenit un vagabond,insa acela se bucura de adevar,pentru ca nu este atins de amprenta regulilor societatii sau de religie.El face ce simte si este cu adevarat liber.
    "Trebuie să fiu eu însumi, sa-mi respect tinereţea".Da Acest vers contine o afirmatie foarte justificata.Tineretea este trecatoare.Cel mai bine o stiu batranii.Si cei mai multi batrani ar vrea sa se intoarca in timp sa mai fie tineri odata,si poate sa traiasca viata cum au vrut s-o aiba ,insa este prea tarziu,fiindca au ajuns la concluzia ca nu este nimeni nemuritor,iar viata pe care a trait-o a fost dictata de altii.



Un iubit diferit nu este un păcat
Crede in EL.
Îmi place viaţa mea, îmi place aceasta melodie şi
Mi amore vole fe yah (iubirea mea are nevoie de credinta).

    Biblia vorbeste despre o familie organizata,de casatorie pe care si religia ,cat desigur si societatea, le promoveaza.Gaga iese din tiparele acestor convingeri,si iarasi blasfemiaza cuvintele din Biblie,intrucat suntem diferiti noi oamenii,si nu toata lumea poate sa iubeasca numai sexul opus.
    In urmatorul vers vorbeste despre muzica si ca ii place aceasta melodie.Din cele mai vechi timpuri,oamenilor le-au placut sunetele instrumentelor si vocile,iar toate generatiile din timpurile noastre au avut si au cantareti preferati pe care ii asculta de cand se stiu.Acest fapt nu este acceptat de Biblie,insa toata lumea face exceptie de la cartea sfanta.Oamenii cei mai de demult ascultau romante de dragoste si jale,iar mai apoi muzica evoluand in alte genuri diferite,care reprezinta oamenii pe care le asculta.Pe la sate exista vorba ca biserica e biserica ,iar hora este hora.Niciuna nu are treaba cu cealalta.De acest lucru sunt convinsi pana si popii care isi permit si ei din cand in cand sa mai mearga la o petrecere.Sunt foarte multe alte lucruri care sunt acceptate in tacere de catre oameni,chiar daca Biblia le spune sa nu faca unele lucruri.

Fie ca viaţa v-au lasat proscrisi, hărţuiţi sau tachinati,
Bucură-te astăzi cum esti,
"Pentru ca te-ai născut în acest fel.

Explicatia este mai sus,insa cu completarea ca intr-adevar,oamenii diferiti au fost dinainte "stampilati" ca fiind ceva rau.

Indiferent de gay, hetero sau bi

Lesbiene sau transexuali
Sunt pe drumul cel bun,
M-am născut pentru a supravieţui.


Indiferent de negru, alb sau bej
Creol sau oriental
Sunt pe drumul cel bun,
M-am născut să fiu curajos.

Acest pasaj este defapt mesajul principal al melodiei,care vrea sa trezeasca in fiecare din noi toleranta,intrucat toti suntem diferiti,nu numai persoanele gay,si trebuie sa luptam sa traim cum suntem pentru ca ne gasim pe aceeasi planeta,in aceeasi "oala" cu totii.

VIDEOCLIPUL BORN THIS WAY -LADY GAGA



LUPU VICTOR ASTRONOMY

4 comentarii:

Anonim spunea...

sper ca nu te astepti sa luam in serios mizeria asta super produsa si regizata pana la sterilitate .......fata asta nu exista .....ea este un produs care se vinde pentru niste bani indivizilor care inghit fara sa aleaga exact ce li se serveste si se mandresc cu faptul ca nu cauta explicatii si ca sporesc numarul Turmei......

Sebi spunea...

Cam ca si in "Unu' - Mai sus in 2013 (Dubstep rework)"?! :) sau nu

Lupu Victor spunea...

Sebi, nu inteleg comentul

Anonim spunea...

Anonimule ești un prost. Gaga chiar este o artistă adevărată cu o voce superba