sâmbătă, 26 februarie 2011

Natura realitatii

   O intrebare atat de simpla dar atat de profunda: Ce este realitatea?
Mecanica cuantica spune ca putem trece prin pereti.Cat de des poti face asta?Foarte rar.Dar asteapta destul si se va intampla. Noi traim intr-o lume tridimensionala.Toata lumea stie asta.Oamenii de stiinta au incercat prin diferite tehnici sa dea o definitie realitatii.Au rupt-o si in bucati in laboratoare si acceleratoare de particule in care se ciocnesc protoni si antiprotoni 10 milioane la fiecare secunda.Sunt particule subatomice care se ciocnesc la o viteza aproape de viteza luminii.Asa spera oamenii de stiinta sa gaseasca particula elementara a realitatii.



      Experimentul cu fotoni mediatizat atat de mult este cu siguranta cel mai aproape de a intelege realitatea.poate ati vazut prin documentarele zilelor noastre despre eliberarea fotonilor prin 2 fante.Experimentul s-a facut cu camere de filmat de foarte inalta rezolutie din cate stiu,si oamenii de stiinta au vrut sa vada cum se comporta fotonii indreptati spre 2 fante.Rezultatul a fost de neanteles. Un singur foton, a dat nastere prin cele 2 fante,a mai multor dungi(amprente).Intrebarea este cum se poate ca un singur foton sa intre prin ambele fante?

     Ideea ca o singura particula de lumina se poate imparti in doua,si sa intre prin doua fante in acelasi timp, este impotriva tuturor legilor naturii pe care le stim.Iar daca s-au pus detectoare langa fantele pe unde intra fotonii,comportamentul lor misterios s-a oprit,fotonii comportandu-se ca niste gloante.Cand detectoarele nu mai erau,benzile iar au aparut. S-a descoperit ca nu numai fotonii se comporta ciudat,ci si atomii si moleculele. Asa ca ce se intampla? Se pare ca noi schimbam felul cum se comporta realitatea,doar cand o privim.
    S-a luat in considerare ideea ca si noi putem fi in mai multe locuri in acelasi timp,in universuri paralele,multiple.Si ce e mai interesant de-abia acum urmeaza.Dupa experimentul cu fotonii,s-a ajuns la concluzia ca atunci cand un foton intampina doua fante, fotonul nu se imparte in doua,ci imparte lumea un doua,creandu-se astfel doua lumi paralele,fiecare diferita de cealalta.

0 comentarii: