vineri, 31 august 2012

Misterul liniilor din Nazca Peru

Liniile din Nazca, sunt o serie de vechi geoglife localizate în deșertul Nazca, în sudul Peru, 400-650 d. Hr.
Liniile, sunt modele superficiale făcute în sol, prin eliminarea pietricelor roșcate și descoperirea solului albicios / gri dedesubt. Sunt sute sunt linii simple sau cu forme geometrice, iar mai mult de șaptezeci sunt modele de animale, cum ar fi păsări, pești, lame, jaguari, maimuțe, sau figuri umane.
Alte modele includ forme fitomorfe, cum ar fi copaci și flori.

Cele mai mari figuri sunt de peste 200 de metri în diametru. Opiniile oamenilor de știință diferă în interpretarea scopului acestor modele, dar, si în general, ei le atribuie o semnificație religioasă. Alte teorii au fost rezumate după cum urmează:


"Cele geometrice, ar putea indica debitul de apă. Păianjeni, păsări și plante, ar putea fi simboluri de fertilitate. Alte explicații posibile includ: sisteme de irigare sau calendare astronomice gigantice ".

Datorită climei uscate, fara vant, și climatul stabil al platoului și a izolării sale, liniile au fost conservate in cea mai mare parte. Schimbări extrem de rare de vreme, pot modifica temporar modele. In ultimii ani, liniile au fost deteriorate ca urmare a unui aflux de intruși locuitori a-i terenurilor.


În deșertul Peru, un paianjen, o maimuță, un animal ciudat care zboară, etc. și nu e de mirare ca au inspirat mirare călătorilor aerieni. Acum, oamenii de stiinta cred ca stiu de ce oamenii antici a creat modelelecu mai mult de 2.000 de ani în urmă.


Probabil, cea mai faimoasa teorie a Liniilor din Nazca este cea a scriitorului elvetian Erich von Daniken. În cartea sa Chariots of the Gods 1968, el a sugerat că liniile au fost construite de către astronauți antici ca un câmp de aterizare. El identifica desenele ca "semnale" și liniile mai lungi ca "piste de aterizare."
În 1977, Jim Woodman a acceptat ca doar populatia Nazca a făcut liniile, dar a ramas nedumerit de ce le-ar fi facut atât de mari că nu au fi putut chiar ei să le vada. El a emis ipoteza ca populatia Nazca a folosit baloane cu aer cald pentru "zboruri ceremoniale" pentru a vedea creațiile lor.

Liniile de la Nazca ar fi putut fi centre rituale pentru a ajuta nemurire morții sa ajunga la imortalitate, ar fi putut fi o ofrandă pentru zei, sau ar fi putut fi un mare loc de pelerinaj. Nu vom ști niciodată de ce poporul Nazca a muncit atât de mult timp și a îngrijit un proiect pe care chiar si ei deabia l-ar putea vedea. În ciuda a tot ce am învățat despre ele în ultimii ani, Liniile Nazca rămân un mister fascinant.

0 comentarii: